Courtyard House.

Registered Master Builders House of The Year Southern Region Category Winner 2013.

Award medal Award medal

 

Design

This daring house, planted firmly into land at the foot of Mount Maude, was designed to replace a cardboard model of what the clients thought their house should be. Their vision was so specific. A courtyard house with internal outside area for the wind and shelter. Windows were placed to frame certain parts of the view and mountains.

 

Architect

Glamazina Paterson Architects.

Living

The owners stayed on site in a caravan throughout the build process and were able to be very hands-on through the entire journey. This was really important to them and we did whatever it took to make sure they were informed and happy.

The build was a challenge with the four split levels. The ground was built up around the floor level at the back of the house and had to be tanked. A little extra planning ensured we kept on time and on budget.

Step downs into the music room and master bedroom wing add interest divided the spaces. Concrete floor throughout with simple clean lines.

 

Materials

The walls were purposely erected out of “seconds bricks” - the slight variations in the colour of the bricks creating a gradation like the leaves of autumnal trees. The grey plaster with which we covered the bricks lends the home the singularity the architects and clients were seeking. The building would indeed look like it was part of the landscape.

Previous

Next